És greu, doctor? La caricatura mèdica a la premsa satírica catalana

Codi producte: ISBN 978-84-7246-154-3
Disponibilitat:
En existències
Preu: 18.00€ Ex fiscal: 18.00€

Autors: Begonya Torres i Ferran Sabaté      SUMARI          INTRODUCCIÓ          CAPÍTOL

Des d’antic, la humanitat ha evidenciat una gran inclinació a fer broma al voltant de la malaltia i els professionals de la salut, particularment els metges, protagonistes involuntaris d’un bon nombre d'acudits.


En popularitzar-se la difusió de la premsa satírica en el nostre país, la representació gràfica dels acudits relacionats amb la medicina assoliren un relleu extraordinari, gràcies a l'habilitat d'un important nucli de ninotaires catalans.

En aquest llibre, us presentem una selecció de caricatures de temàtica mèdica, publicades durant el primer quart del segle XX en les principals revistes satíriques catalanes: La Campana de Gràcia, L’Esquella de la Torratxa, Cu-Cut!, Picarol, La Cuca Fera i Papitu.

El text va acompanyat de  216 imatges         184 pàgines / 230x150 mm

Autors: Begonya Torres i Gallardo (Barcelona, 1960), professora titular d’Anatomia i Embriologia humana a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. És doctora en Biologia i llicenciada en Humanitats. Acadèmica corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i membre del comitè acadèmic de revistes i de societats científiques nacionals i internacionals. Ha rebut el Premi de Medicina i Sanitat Comarcals i el XIX Premi d’Història de la Medicina Catalana Oleguer Miró i Borràs. Autora de diversos llibres i articles publicats en revistes nacionals i internacionals.

Ferran Sabaté i Casellas (Barcelona, 1951), metge pediatra i Professor d'Història de la Medicina a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. És doctor en Medicina i llicenciat en Geografia i Història. Acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Membre de diverses societats científiques nacionals i internacionals. Entre altres, ha rebut el premi Barcelona Solidaritat i el XIX Premi d’Història de la Medicina Catalana Oleguer Miró i Borràs. Autor de diversos llibres i articles publicats en revistes nacionals i internacionals.


- PAVELLÓ DE LA REPÚBLICA https://blocpavellorepublica.ub.edu/2016/06/10/nova-publicacio-sobre-la-caricatura-medica-a-la-premsa-satirica-catalana-de-primer-quart-del-segle-xx-amb-imatges-del-crai-biblioteca-del-pavello-de-la-republica/
- UNIVERSITAT BARCELONA. Centre Recursos Aprenentage i Investigació (CRAI) http://crai.ub.edu/es/node/2839
- VILAWEB http://www.vilaweb.cat/noticies/es-greu-doctor-10-caricatures-mediques-de-principis-del-s-xx/
- REVISTA CULTURAL NÚVOL  http://www.nuvol.com/vinyetes/es-greu-doctor-10-caricatures-mediques-de-principis-del-s-xx/
- LA VANGUARDIA
- SAPIENS
- COMPARTIR. FUNDACIÓ ESPRIU
   IMATGES LLIBRE